onclick="return gtag_report_conversion('tel:077-804-2921')" אבנים בכיס מרה - מה המשמעות? | profkeidar
top of page
shutterstock_1060986200.jpg

אבנים בכיס מרה - מה המשמעות?

פרופ׳ אנדרי קידר

אבני כיס מרה (מרירה) הן אחת הבעיות הכי שכיחות במערכת העיכול של אדם.  השכיחות נעה בין 2 עד 40% באוכלוסיה הרגילה, (בממוצע – כ20% )והיא תלויה בגיל, מין, גזע, וגורמי סיכון רבים. אבנים נפוצות יותר בנשים, שכיחותן עולה עם הגיל.  גורמי סיכון המעלים את שכיחותן הן הריון, השמנה, מחלות מעי דלקתיות, מחלות בהם יש פירוק מוגבר של כדוריות דם אדומות, ועוד...

 

איך נוצרות האבנים במרירה?

 אבנים במרירה הן תוצאה של התגבשות של המרכיבים שיש במרה. המרה מורכבת ממיים, כולסטרול, מלחי מרה, בילירובין (חומר צבע, או פיגמנט) , וחלבונים הנקראים פוספוליפידים. אבנים נוצרות מגבישי כולסטרול ובילירובין או הנגזרות שלו, וגם מכילות חלקים מסוימים של כל מרכיב אחר שיש במרה. על פי תכולתם האבנים מחולקות לאבני כולסטרול או אבני פיגמנט. בנדינות מערביות, כמו גם בישראל רוב האבנים הן אובני כולסטרול, ומהוות כ80% מכל האבנים. אבני פיגמנט שכיחות יותר במדינות אסיהאו במקרים של זיהום כרוני בדרכי מרה.  באבני כולסטרול מרכיב זה מהווה יותר מ70% ממשקלם הסגולי. אבני כולסטרול ברוב המקרים לא נראות בצילום רנטגן רגיל עקב תכולה נמוכה של סידן.

 

סימפטומים:

רוב האנשים שלהם יש אבני מרה נשארים אסימפטומטיים לכל חייהם. כ20% מתוכם יסבלו מסימני מחלת אבנים, השכיחה בהן – עווית מרתי (biliary colic).  תופאעה זו מתרחשת כאשר אבן נעה ונתקעת בצינור כיס המרה. אם אבנים גרמו לתלונות, יש סיכוי גבוה שיתפתח סיבוך כלשהו בהמשך, עם רשימה ארוכה של סיבוכים אפשרים: דלקת כיס מרה, אבנים בדרכי מרה עם צהבת חסימתית עם או בלי דלקת, דלקת בלבלב, היווצרות פיסטולה (מעבר )בים כיס מרה או דרכי מרה לבין המעי, אשר עשויה לגרום לסימת מעי על ידי אבנים, או אפילו גידול סרטני בכיס המרה. כל אחד מסיבוכים אלה עלול להיות מסכן חיים, או עשוי לדרוש ביצוע של ניתוחים מורכבים? בו בבזמן כריתת מרירה מונעת התפתחות של סיבוך כזה בעתיד בסבירות גבוהה ועם סיכון נמוך. 

טיפול:

כיוון שכ80% מהאנשים שלהם אבנים בכיס מרה יישארו ללא תלונות (אסימפטומטיים) לאורך חייהם – אין צורך בטיפול  או מעקב באוכלוסיה זו.

רק באנשים שסבלו מסימפטומים של אבני מרה – יש אינדיקציה (התוויה) לביצוע ניתוח כריתת מרירה. מזה יותר מעשור כריתת מרירה מתבצעת בשיטה הלפרוסקופית. זהו ניתוח בחלל הבטן המבוצע דרך פתחים קטנים בעזרת מצלמת וידאו זעירה. 

bottom of page